המפעל שנסגר לפני 20 שנה עדיין מזהם
יום שלישי, 6 בספטמבר 2005, 8:11 מאת: צפריר רינת, הארץ
מהמחקר עולות ראיות לכך שפליטת חומרים רעילים מהקרקע נמשכת ללא הפסקה
לפי מחקר שערכה נציבות המים, הזיהום שפלט מפעל תע"ש בגבעתיים ממשיך להתפשט. במי שתייה באזור התגלה זיהום מעל התקן המותר.
זיהום שנפלט ממפעל ברמת גן ממשיך להתפשט ולהוות סיכון בריאותי 20 שנה אחרי שהמפעל עצמו נסגר - זהו אחד מהממצאים האחרונים של מחקר מתמשך על זיהום קרקע ומים בגוש דן שעורכת נציבות המים. השלב הנוכחי של המחקר חושף עוד מוקדים של אזורי מגורים ושטחים ציבוריים, שאליהם התפשטו זיהומי קרקע ומים.
את המחקר מבצעים בעבור נציבות המים חוקרים ממרכז וולקני בבית דגן ומאוניברסיטת בן גוריון בנגב. בשנה האחרונה, הרחיבו החוקרים את הבדיקות שהם עושים אל כמה מתחמי מגורים ותעסוקה ברמת גן ובגבעתיים. הם גם המשיכו לבדוק מתחם בגבול תל אביב-גבעתיים, שבו פעל בעבר מפעל תע"ש שפלט זיהום רב למי התהום והקרקע.
כמו כן, החוקרים בדקו את אזור הרחובות ז'בוטינסקי והמבדיל ברמת גן, שבו פעל במשך עשרות שנים מפעל גדול לניקוי יבש, "קשת". במפעל נעשה שימוש בחומרים רעילים שמתנדפים לסביבה. שלושה עצי אקליפטוס שנמצאים ליד האתר שבו היה המפעל נבדקו ברציפות בשנתיים האחרונות ונמצאו בהם רמות גבוהות של החומר הרעיל "טטרהכלורואתילן". החוקרים מעריכים שמדובר בזיהום מצטבר של המפעל, שהתפשט גם 20 שנה לאחר סגירתו. שלושה קידוחים של מי שתייה שפעלו באזור נסגרו בשנים האחרונות לאחר שהתגלה בהם זיהום מעל התקן המותר.
חלק מהבדיקות נעשו במתחם תעשייתי בגבעתיים שנקרא "שפע טל" (מצפון למפעל תע"ש), מתחם שאמור להפוך בעתיד לאזור מגורים ומסחר. במקום נבדק עץ אקליפטוס ונמצאו בו רמות גבוהות של "טטרהכלורואתילן". לפני כמה שבועות נבדקו עצים נוספים וגם בהם נמצאו ריכוזים גבוהים של חומר זה. החומר הגיע לקרקע ולמי התהום ממפעלים כמו זה של תע"ש, התפשט אל הסביבה והצטבר על עצים. בדיקות שנעשו בגן הציבורי שרייבר, ליד מפעל תע"ש, העלו ראיות לכך שפליטת חומרים רעילים מהקרקע לשורשי העצים נמשכת כל הזמן.
על סמך ממצאי הזיהום ניסו החוקרים להעריך את כמות החומרים הרעילים שעלולה לחדור אל תוך מבנה תת קרקעי. לדברי הפרופ' אורי מינגלגרין ממכון וולקני, קיים חשש שבמבנים יהיו רמות זיהום גבוהות מהריכוז המירבי שמותר לחשיפה.
בימים אלה נמשכת עבודה של החברה האמריקאית "לואיס ברגר", שאמורה לרכז את ממצאי המחקרים של נציבות המים. החברה תבצע הערכת סיכונים ותמליץ על טיפול בזיהום. בין השאר, החברה תתייחס לסקר היסטורי שנערך במסגרת המחקר של נציבות המים ושבו אותרו 156 מקורות זיהום אפשריים. מלבד מפעל תע"ש, מדובר במפעלים לייצור וציפוי מתכות, מפעלי אלקטרוניקה ומכבסות לניקוי יבש. רבים ממפעלים אלה לא טיפלו בשפכים ולא פינו פסולת רעילה. בכמה אתרים בנוסף לתע"ש כבר נמצא ריכוז גבוה של חומרים רעילים בקרקע.